واحد پول
واحد پول ایران، ریال ایران (IRR) است. مردم به صورت غیررسمی از واحد تومان استفاده میکنند که معادل 10 ریال است. ارزهای رایج مانند دلار و یورو در بانکها و صرافیهای تمام شهرها به ریال تبدیل میشوند. سایر ارزها مانند درهم، دینار و یوان هم در صرافیهای شهرهای بزرگ خرید و فروش میشوند.
هزینه تحصیل و زندگی در ایران
در جدول زیر هزینۀ برخی از اقلام پرکاربرد برای زندگی دانشجویی در ایران آمده است:
بیمۀ دانشجویی برای هر فرد |
4 دلار در سال |
متوسط شهریۀ تحصیلی رشتههای پزشکی دانشگاه دولتی |
6 هزار دلار در سال |
متوسط شهریۀ رشتههای پیراپزشکی در دانشگاههای دولتی |
3 هزار دلار در سال |
متوسط شهریۀ مقطع کارشناسی دانشگاههای دولتی |
560 دلار در سال |
متوسط شهریۀ مقطع کارشناسی ارشد دانشگاههای دولتی |
800 دلار در سال |
متوسط شهریۀ مقطع دکتری دانشگاههای دولتی |
1500 دلار در سال |
متوسط اجارۀ خوابگاه مجردی دانشگاهها |
60 دلار در سال |
متوسط اجارۀ خوابگاه متأهلی دانشگاهها |
120 دلار در سال |
اجارۀ منزل برای دو نفر در تهران |
3600 دلار در سال |
اجارۀ منزل برای دو نفر در سایر شهرهای بزرگ |
2500 دلار در سال |
اجارۀ منزل برای دو نفر در شهرهای کوچک |
1200 دلار در سال |
هزینۀ متوسط خوراک و حملونقل |
750 دلار در سال |
حساب بانکی
دانشجویان خارجی اجازۀ افتتاح حساب در بانکهای دولتی و خصوصی در ایران را دارند.
ساعت و تقویم
ساعت ایران
ساعت ایران بر اساس استاندارد جهانی GMT برابر 3:30+ است.
تقویم های ایرانی
تقویمهای ایرانی یا گاهشماری ایرانی متوالی از تقویمهایی هستند که برای بیش از دو هزار سال در ایران، که به نام ایران نیز شناخته میشود، ایجاد و مورد استفاده قرار میگیرد. تقویم ایرانی یکی از طولانیترین ثبتهای زمانی تاریخ بشر است که در طول تاریخ خود بارها و بارها برای مقاصد اداری، اقلیمی و مذهبی اصلاح شده است. تأثیرگذارترین فرد در تنظیم چهارچوب تقویم و دقت آن، حکیم عمر خیام، شاعر ایرانی قرن یازدهم بود.
سال نو ایرانی در نزدیکترین نیمه شب به لحظه اعتدال بهاری شمالی، همانطور که توسط محاسبات نجومی برای نصف النهار (52.5 درجه شرقی) تعیین می شود، آغاز می شود. بنابراین، بر خلاف میلادی که مبتنی بر قانون است، یک تقویم مبتنی بر مشاهده است. این اعتدال در حدود 20 مارس تقویم میلادی رخ می دهد.
روزهای کاری و تعطیلات عمومی
روزهای کاری در دانشگاههای ایران از شنبه تا چهارشنبه است. سایر ادارات دولتی در همۀ شهرها بهجز تهران روزهای پنجشنبه هم فعالیت دارند. تعطیلات عمومی شامل تعطیلات ملی و مذهبی است. تعطیلات ملی مانند نوروز مطابق با تقویم شمسی ایرانی است و تعطیلات مذهبی مانند عید فطر بر اساس تقویم هجری قمری است. ادارات دولتی دیگر در همه شهرها بجز تهران روزهای پنج شنبه هم فعالیت دارند.
حمل و نقل

حمل و نقل
حملونقل درونشهری در شهرهای کوچک توسط تاکسیهای عمومی و تاکسیهای اینترنتی مانند اسنپ و تپسی و در شهرهای بزرگ علاوه بر تاکسی، با اتوبوس و قطار شهری انجام میگیرد. حملونقل برونشهری توسط (به وسیله) اتوبوس، قطار و هواپیما صورت میگیرد.
پرواز به ایران

بیشتر شهرهای بزرگ ایران مانند تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و تبریز پرواز مستقیم به کشورهای آسیایی و عربی دارند. علاوه بر این فرودگاه امام خمینی تهران به بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی مانند آلمان، فرانسه و چین پرواز مستقیم دارد.
گواهینامه رانندگی
گواهینامه رانندگی یکی از ضروریترین و مهمترین مدارک شخصی افراد در ایران و خارج از کشور است. هر کشوری نیز گواهینامههای رانندگی مخصوص خود را با شرایط و مقررات خاص خود صادر میکند. سن مجاز برای گواهینامه رانندگی، سلامت عقلی و بدنی، صلاحیت علمی و اطلاع از قوانین و مقررات رانندگی در کنار دانش عملی رانندگی از مهمترین شرایط مجوز رانندگی در کشورهای مختلف است. با وجود این، افرادی که معمولاً در سفر هستند، مایلند بدانند شرایط رانندگی با گواهینامه کشورهای دیگر، غیر از کشوری که در آن مستقر هستند، چیست. به عنوان مثال سؤال این است که آیا رانندگی با گواهینامه آلمانی در ایران مجاز است یا خیر. پاسخ این است که همه اتباع ایرانی یا خارجی که دارای گواهینامه رانندگی هر کشور خارجی باشند، از ابتدای ورود به کشور ایران تا ۱۸۰ روز صرفاً به شرط دارا بودن مدارک زیر میتوانند رانندگی کنند:
۱. اصل گواهینامه خارجی دارای اعتبار؛
2. ترجمه گواهینامه خارجی توسط سفارت کشور صادرکننده و مهمور به مهر آن سفارت؛
3. کپی صفحه اول گذرنامه (صفحه عکس و مشخصات) و صفحهای که مهر ورود به کشور ایران در آن درج شده است؛
۴. کپی ماده ۲۲ آییننامه صدور گواهینامه رانندگی مهمور به مهر پلیس راهور (مستقر در شهرک آزمایش تهران).
رئیس مرکز صدور گواهینامه پلیس راهور اعلام کرد گواهینامههای رانندگی این کشورها قابل تبدیل به گواهینامه ایرانی است: آرژانتین، پرتغال، سودان، لبنان، آلمان، تانزانیا، سومالی، لیبی، اندونزی، ترکمنستان، سوئد، لهستان، الجزایر، ترکیه، سوئیس، مالزی، ارمنستان، تونس، ساحل عاج، مصر، ازبکستان، جمهوری آذربایجان، عمان، موریتانی، اتریش، چک، فیلیپین، مجارستان، اسپانیا، چین، فرانسه و مکزیک اسلونی، روسیه، فنلاند، نیجر، ایتالیا، رومانی، قزاقستان، نیجریه، استرالیا، نیوزلند، قرقیزستان، نروژ، بلژیک، زئیر، کره جنوبی، نیکاراگوئه، بلغارستان، ژاپن، کنیا، هند، بوسنی، سریلانکا، کرواسی، یمن، بنگلادش، سوریه، گینه و یونان.
اتباع کشورهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان باید برای دریافت گواهینامه در آزمون عملی شهر شرکت کنند و شرکت در آزمون آییننامه رانندگی برای اتباع کشور کره جنوبی برای دریافت گواهینامه ضروری است. شایان ذکر است که صرفاً اتباع خارجی دارای گواهینامه رانندگی بینالمللی که دارای اعتبار زمانی کافی باشد، به مدت شش ماه از تاریخ ورود به کشور ایران، مجاز به رانندگی خواهند بود. متأسفانه گواهینامههای بینالمللی صادره از عراق و افغانستان مورد پذیرش پلیس راهو ناجا نیست.
سلامت و بیمه
بیمه دانشجویی
دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاهای ایران میتوانند با پرداخت هزینۀ کمی از خدمات بیمۀ دانشجویی برای خود و خانواده استفاده نمایند.
بهداشت و سلامت در ایران
وضعیت بهداشت و درمان در ایران برای خارجیهایی که به عنوان دانشجو میآیند، میتواند تجربهای متنوع باشد. در ایران نظام بهداشت و درمان دو قسمت اصلی دارد: بخش عمومی و بخش خصوصی. در بخش عمومی خدمات بهداشتی و درمانی برای همه شهروندان از جمله دانشجویان خارجی ارائه میشود. بیمارستانهای دولتی و مراکز بهداشتی و درمانی و کلینیکها در سراسر کشور خدمات پایه از جمله پزشکی عمومی، پزشکی داخلی، جراحی و درمانهای اورژانسی ارائه میدهند. هزینه درمان در بیمارستانهای دولتی به طور کلی کمتر از بخش خصوصی است.
بخش خصوصی و ارائهدهندگان خدمات درمانی خصوصی شامل بیمارستانها، کلینیکها، مطبها و مراکز تخصصی معمولاً هزینههای بیشتری نسبت به بخش عمومی دریافت میکند، اما برخی از خدمات تخصصی و رفاهی را نیز در اختیار مراجعهکنندگان قرار میدهد.
برای دانشجویان خارجی در ایران، معمولاً انتخاب بین استفاده از خدمات عمومی یا خصوصی برعهده خودشان است. برخی دانشگاهها برنامههای بیمه درمانی ویژه برای دانشجویان خارجی ارائه میدهند که میتواند به آنها در پوشش هزینههای درمانی کمک کند. همچنین، برخی دانشگاهها و مؤسسات آموزشی قراردادهایی با بیمارستانها و مراکز درمانی دارند که به دانشجویان امکان دسترسی به خدمات درمانی با هزینههای مناسبتر را میدهد. در هر صورت، برای دانشجویان خارجی مهم است که قبل از ورود به ایران، به بیمه سلامت مناسبی دست پیدا کنند و با بخشی از نظام بهداشت و درمان کشور آشنا شوند تا در صورت نیاز، بتوانند بهراحتی خدمات درمانی لازم را دریافت کنند. همچنین دانشجویان در صورت نیاز میتوانند از خدمات مشاوره و راهنمایی مراکز مختلف و همچنین کمک و پشتیبانی از دفاتر بینالملل دانشگاه یا مؤسسات مشابه استفاده کنند.
ارتباطات
تلفن

شما میتوانید به محض رسیدن به فرودگاه یک سیمکارت متعلق به اپراتورهای تلفن همراه ایرانی (همراه اول یا ایرانسل، رایتل و یا شاتل ) را خریداری و از اینترنت آن نیز به قیمت مناسب استفاده کنید. برای منزل هم می توانید از اینترنت ADSL متعلق به شرکت مخابرات ایران و یا سایر شرکتها مانند شاتل و یا آسیاتک استفاده نمایید.
اینترنت
در ایران هم می توانید از اینترنت ADSL و هم از اینترنت موبایل استفاده کنید. بسیاری از اپراتورها بسته های اینترنتی مختلفی را ارائه می دهند.
لازم به ذکر است که پوشش نسل پنجم 5G در ایران پشتیبانی می شود.
اسکان دانشجویی
خوابگاه دانشجویی
بیشتر دانشگاههای ایران دارای خوابگاههای دانشجویی مجردی و متأهلی هستند که میتوانید با پرداخت هزینه اندکی از آنها استفاده کنید.
اجاره منزل
در صورتی که بخواهید میتوانید در خارج از دانشگاه منزل اجاره کنید. مبلغ اجارۀ منزل در ایران ترکیبی از پول پیش (بیعانه) و مبلغ کرایۀ ماهیانه است که میتوان خانههایی با انتخاب متنوع بین مبلغ بیعانه و اجاره پیدا نمود. برای پیدا کردن منزل میتوانید از وبسایتهایی مانند دیوار و شیپور هم استفاده کنید.
اطلاعات مفید
پوشش لباس دانشجویی
بیشتر مردم ایران مسلمان هستند و بنابراین پوشش حجاب برای خانمها در ایران الزامی است. با این حال تنوع پوشش در ایران با توجه به قومیتها و فرهنگهای مختلف بسیار زیاد است.
برق مصرفی
ولتاژ استاندارد برق در ایران 220 ولت و 50 هرتز است.
تماسهای اضطراری
پلیس: 110، اورژانس: 115، آتشنشانی: 125، اعلام تصادف: 120
کار دانشجویی
پس از دریافت ویزای دانشجویی امکان کار پارهوقت برای دانشجویان بینالمللی وجود دارد.